Sunday, September 25, 2011

1. ülesanne: Võrgukogukonna analüüs

Arvan, et võrgukogukonna kõige olulisem aspekt on kogukonnas osalevate inimeste ühtekuuluvustunne. Kogukonda ei saaks eksisteerida ilma seal osalevate inimesteta ja nende ühtse eesmärgita.

Minu analüüsitavaks võrgukogukonnaks on www.imdb.com lehel aktiivselt osavõtvate inimeste kogukond. Veebisaidi URL IMDb on lühend ingliskeelsetest sõnadest Internet Movie Database. Tegemist on suurima internetis eksisteeriva filmide ja nendega seotud inimeste (näitlejad, režissöörid jne) andmebaasiga. Lehe kõige kasulikumaks väljundiks on pakkuda inimestele kohta, kus saaks lugeda filmide tutvustusi ja anda ülevaade lehe kogukonna arvamusest antud filmi kohta. Registreerunud kasutajatel on võimalus hinnata filme, koostada filmide "Watchlist", kirjutada arvustusi, osaleda erinevates foorumites ja võtta ühendust teiste kasutajatega. Ühtekuuluvustunne avaldub inimeste ühises huvis filmide vastu. Ühtne eesmärk on linateoste analüüs. Analüüsi tulemusena saavad teised otsustada millised filmid võiks neile sobida.

Taastuleku faktorite analüüs:
  • Tehnoloogiline areng - ilma interneti ja arvutiteta ei eksisteeriks võrgukogukondi. Vajalik tehnoloogia on esimene eeldus taoliste kogukondade tekkeks. Jättes kõrvale riistvaralised (materiaalsed) komponendid peab eksisteerima mingisugune keskkond või tarkvara, mis inimesi koondaks. Antud näite puhul on selleks veebikeskkond. Liides on programmeeritud ja disainitud võimalikult kasutajasõbralikuks. Filmide huvilisi eksisteerib kõikides ühiskonna kihtides ning nad võivad olla väga erineva taustaga ja seega on eriti oluline keskkonna  mugavus. IMDb on suutnud tehnoloogilise realisatsiooni teha oluliseks taastuleku faktoriks.
  • Võimalus valida kõikvõimalikke parameetreid - mulje selles keskkonnas osalevatest inimestest tekib nende filmide analüüsi ja hinnangute tulemusena. Inimese iseloomu kohta saab väga palju öelda tema filmide eelistuste põhjal. Lihtne on eristada näiteks lootusetuid romantikuid, verejanulisi sõjardeid või lihtsalt elu nautivaid inimesi. Personaalseid detaile keskkonnas ei jagata ja seega tekib täiesti puhas ja eelarvamuseta hinnang teisele inimesele tema postituste või eelistuste põhjal, mis on sageli hoopis tõetruum ja ausam kui hinnang sellele inimesele reaalses elus tema väljanägemise või käitumise põhjal.
  • Ajatu aeg - see mõiste iseloomustab hästi taoliste keskkondade võimsust. Inimene saab keskkonnast soovitud informatsiooni kätte siis kui tal seda parasjagu vaja on. Kogukonna liige Inglismaalt kirjutab 80ndatest pärit filmile arvustuse aastal 2005 ja aastal 2011 loeb keegi Hiinast seda. Aeg on ajatu ja info on kättesaadav niikaua kui saidi loojad suvatsevad seda andmebaasis hoida. IMDb keskonnas on võimalik teiste kasutajatega ühendust võtta sõnumite teel, sõltumata ajast jääb teade kasutajat ootama veebikeskkonda.
  • Kasvav rahuldamata suhtlemisvajadus - olenemata oma päritolust, usust, nahavärvist või välimusest tehakse siin keskkonnas inimestel vahet ainult nende postituste, arvustuste ja muude mõttekäikude põhjal. Keskkond on täielikult kasutaja kontrolli all ja ta saab osaleda täpselt seal vestluses, mis talle meelepärane on ja lugeda neid arvustusi, mida ta soovib. Arvamus inimesest kujuneb tema jagatud veebikeskkonna sisust.
  • Hariduslikud püüdlused - andmebaas tohutu arvu filmide tutvustuste, näitlejate ja režissööride elulugude ning muude detailidega on kahtlemata väga hariv. Info leidmine suuremahulistest andmebaasidest on kasutajale tehtud võimalikult intuitiivseks.
  • Palju vaba aega, mida sisustada - filmindus on pikka aega olnud meelelahutus äris üks vaieldamatu liider. IMDb kogukonna liikmena saab teiste inimestega jagada oma arvamusi linateoste kohta, tegevus mida enamus võtavad kindlasti meelelahutusena. Selle eest neile palka ei maksta ja nad teevad seda oma aja ning tahtmise arvelt. Täiendades keskkonna sisu saavad tesised loodud sisu lugeda aja viitmise eesmärgil või kasutada otsuseks filmi vaatamisel (filmireitingud). IMDb kasutamiseks ei pea olema paadunud filmifanaatik, paljud soovivad niisama vaadata erinevate filmide trailereid või lugeda tutvustusi. Ajaviitmiseks on filmidest natukenegi huvitunud inimesel selles keskkonnas palju võimalusi.
  • Vajadus "millegi tõelise" järele, olgu või näilise - hästi lavastatud filmid pakuvad vaatajale väga palju mõtteainet ja erinevaid emotsioone. Jagades oma elamusi teistega saavad teineteise vahel täiesti võõrad inimesed samastada end arvamuse avaldajaga. Inimesed leiavad ühenduse filmide kaudu. Tähtsateks omadusteks on oskus panna sõnadesse oma arvamus ja tunded, omada head kriitikameelt ja kindlasti on oluline filmidesse süvenemine. Pidepunktide leidmine inimeste vahel on kergem, sest enamus tööd teevad ära filmid ise.
  • Vahel ka otsene altruism - väga suur osa IMDb keskkonnas tehtavatest tegevusest on seotud teiste aitamisega. Filmide hindamine ja arvustused pakuvad teistele üldsuse hinnangu linateose kvaliteetsuse kohta.

No comments:

Post a Comment