Friday, December 9, 2011

13. ülesanne: Veeb ja sotsiaalne tarkvara 5-10 aasta pärast

Veeb muutub üha enam interaktiivseks keskkonnaks, mis loob kasutajaga suhte, mis ei põhine ainult infovajaduse rahuldamisel. Veeb oma algupäevil oli lihtsalt veel üks kanal, kust infot hankida. Usun, et tänapäeval ei saa seda enam keegi väita. Rakendused, sotsiaalsed kogukonnad ja võrgustikud kaasavad kasutaja sedavõrd, et elame justkui kahes maailmas: materiaalses ja virtuaalses maailmas. Usun, et see tendents jätkub ja 5-10 aasta pärast kasutatakse veebi veel rohkem kui tänapäeval.

Üha enam põimuvad erinevad keskkonnad ja info, mis elab andmebaasides, võib ühe inimese kohta olla sedavõrd suur, et isegi tema lähedased ei tea temast nii palju. Tulevikus teavad rakendused kõike sinu eelistusi, toodete pakkumised, personaliseeritud reklaam tehakse põhjaliku andmekaeve põhjal ja kasutaja ei pea info otsimiseks suurt vaeva nägema. See on ühtaega tohutult kasulik ja aegasäästev ning teisalt väga suureks ohuks. Teada on fakt, et mida võimalusterohkem on keskkond, seda rohkem turvaauke selles on. Täielikult turvalist keskkonda ei eksisteeri.

Facebook on sotsiaalse võrgustiku lipulaevaks ja usun, et seda keskkonda järgneva 5-10 aasta jooksul välja ei vahetata, kui selle arendus- ja juhtimistiim vähegi mõistlikke otsuseid teeb. Kasutajaskond on paisunud niivõrd suureks, et raske on näha esile tõusmas arvestatavat konkurenti. Kindlasti tekib alternatiivseid keskkondi, mis on suunatud veidi väiksemale seltskonnale, aga puhtalt sotsiaalse kogukonna näol vastast ei leidu.

Loodan, et jätkub kogukondliku tarkvaraarenduse võidukäik ja vaba tarkvara levik. Usun, et võimuvahekord vaba tarkvara arenduse ja kommertstarkvara vahel jääb laias laastus samaks või pigem kaldub see vaba tarkvara poole.

Kokkuvõttes loodan, et areng jätkub, kuid tähelepanu tuleb pöörata võimalikele riskidele, mis arenguga kaasnevad. Kui suudetatakse ära hoida või minimiseerida ohud, siis julgen oodata sotsiaalse tarkvara ja veebi võimsat edasiminekut.

No comments:

Post a Comment