Sunday, December 4, 2011

11. ülesanne: Vabade tarkvara projektide võrdlus arenduse seisukohast

Järjekordselt kasutan võrdlemisel endale tuntud CMS süsteemi Drupal ja JavaScript raamistikku jQuery. Arvan, et seda on hea võrrelda, millega juba tuttav oled. Seni olen nii Drupali kui ka jQuery puhul olnud pigem kasutaja kui arendaja rollis, kuid aktiivse kasutajana puutub tihti kokku arendusmudeliga. Toon välja mõned kategooriad, milles neid vabavaralisi projekte võrdlen.

Kogukond ja arenduse suunad
Mõlemal projektil on suur kasutaja- ja arenduskogukond. Arendajad jagunevad laias laastus kaheks: need kes arendavad projekti baasosa ja need kes arendavad laiendusi - mooduleid(Drupal)/pluginaid(jQuery). Veel on levinud arendajatüübid, kes keskenduvad nii baasosa kui ka laienduste parandamisele või lihtsamate koodijupikeste loomisele ja jagamisele (näiteks blogipostitustes). Kasutajad ühinevad tihti arendusprotsessi teatades leitud vigadest või soovitades programmeerijatele arengusuundade valimist (Drupalis feature request). Kogukonnamudel ja arendamise suunad on mõlema projekti puhul väga sarnased.

Versioonihaldussüsteem
Põhiliseks versioonihaldussüsteemiks on mõlemal projektil Github. See on populaarne süsteem, mida kasutavad paljud tuntumad arenduskogukonnad. Järeldub, et ka selles vallas on valitud projektid sarnased.

Põhiline veaparanduste süsteem
jQuery kasutab veaparandusteks nn pileteid (tickets). Drupalis on kasutusel issue postitused, mis sarnanevad foorumi taolisele arutlusele. Issue postitaja saab määrata kriitilisuse taseme, suunata selle kindlale arendajale, määrata staatuse jne. Väga sarnaselt on see teostatud ka jQuery veaparanduste süsteemis.

Järeldub, et vähemalt valitud kategooriate alusel on projektid väga sarnased, kui mitte öelda identsed. Arvestades mõlema projekti edukust võib järeldada et see süsteem toimib.

No comments:

Post a Comment