Sunday, November 27, 2011

10. ülesanne: "How To Become A Hacker" hinnang

Eric S. Raymondi poolt kirjutatud How To Become A Hacker dokumendi lugemine pakkus huvitavaid elamusi. Lugesin seda dokumenti esimest korda ja see pakkus üllatavalt palju äratundmisrõõmu - palju tekstis mainitud isikuomadusi ja tõekspidamisi käisid ka minu kohta.

Arvan, et Raymond on väga hästi suutnud kokku võtta ja kirja panna häkkerite loomuse. Dokumendi lugemisel ilmneb kiiresti, et häkkeriks olemine tähendab palju rohkemat kui lihtsalt programmeerimist. Koodi kirjutamisel on mõistagi väga suur osa, aga see, et sa oskad programmeerida, ei tähenda kaugeltki, et sa oled häkker. Sõna häkker tähistab hoopis omamoodi eluviisi. Võttes omaks dokumendis mainitud põhitõed ja elades nende järgi on tõesti võimalik pidada ennast häkkeriks. Tegelikult ei saa ise ennast häkkeriks kvalifitseerida, seda pead sa olema ka teiste silmis.

Mulle meeldis väga dokumendi jagamine loogilistesse kategooriatesse: suhtumine, põhioskused, staatus häkkerikultuuris. Häkkeriks olemine nõuab vastavat suhtumist, kindlaid oskusi ja staatusel häkkerikultuuris on väga suur roll. Ka nn "Stiilipunktide" osas mainitud lisandväärtused olid minu silmis väga tähtsal kohal. Nende abil on võimalik tekitada vastav meelestatus, mille abil suunduda põhitõdede juurde. Kui häkkeriks pürgijal on kahtlusi, kas ta saab end häkkerina kvalifitseerida, siis KKK abil leiab ta sellele küsimusele kiire vastuse.

Kokkuvõttes arvan, et seda dokumenti saab pidada teatavat sorti häkkeri standardiks, mida järgides on võimalik saavutada soovitud staatus.

No comments:

Post a Comment