Sunday, November 13, 2011

8. ülesanne: Autorikaitse ja intellektuaalomandi hetkeseis

Autorikaitse ja intellektuaalomandi temaatika on eksisteerinud inimeste eksistentsi jooksul. Põhiliseks vormiks  on olnud vaidlused näiteks teemal: keegi tuli heale mõttele ja keegi teine varastas selle mõtte ning pani enda kasuks tööle. Kahjuks ei ole tänapäevani suudetud välja töödata süsteemi, mis kaitseks mõtte loojat selle varguse eest. Peale selle leidub inimesi, kelle ideed ei oma mittemingisugust hüvangut teistele inimestele ja kes kasutavad ära hetkeolukorda tulu teenimiseks. Tänapäeva süsteemil on mitmeid puuduseid:
  • Pea igal uuel seadusel leitakse nõrgad kohad, mida saab mitut moodi tõlgendada ja seega ära kasutada enda huvides. Nii võibki idee tegelik omanik kaotada mõtte õigused isikule, kes ise tunneb või kes kasutab inimesi kes tunnevad hästi seaduseid ja nende nõrku kohti.
  • Loodud seadused pannakse enda kasuks tööle. See on eelmise vastandolukord: inimene kasutab ära seaduse sätteid enda väärtusetute mõtetega tulu teenimiseks. Näiteks juhtumid, kus inimene on pildistanud mingit objekti, millele omanik on seadusest tulenevalt pannud peale piirangud, mis keelavad selle fotografeerimist ja pahaaimamatu juhuslik pildistaja võibki saada suure trahvi osaliseks.
  • Intellektuaalomandi mõiste on muutunud väga ähmaseks. Kui mõelda sõnale ise, siis selle esimene pool viitab intelligentsile. Kahjuks pole paljude tänapäeva patendeeritud esemete ja ideede kaitsmisel mõeldud absoluutselt intelligentselt. Kaitstakse täiesti absurdseid asju, millest ei ole kellelegi midagi kasu. Iseeneset ei ole see väga kahjulik, aga kui mõelda sellele, et keegi on need patendid vastu võtnud ja sellele palju aega kulutanud, siis tuleb tõdeda, et see aeg oleks võinud kuuluda millegi kasulikuma kaitsmisele.
Seadused on formuleeritud sõnadest ja paratamatult on neid võimalik mitmeti tõlgendada. Arvan, et kõiki eelnevaid puudusi saaks elimineerida kasutades loogilist mõtlemist. Peaksime lähtuma rohkem sellest, mis on õige ja aus ning mitte sellest, mis on seaduslikult korrektne.

    No comments:

    Post a Comment