Sunday, November 20, 2011

9. ülesanne: Vaba litsentsi kirjeldus

Selle nädala ülesandeks oli kirjeldada ühte vaba litsentsi lähemalt. Valisin GPL litsentsi, sest olen enda lõputöö käigus valminud programmijupile sama litsentsi lisanud.

GNU General Public License on copyleft litsents, mis on mõeldud tarkvarale ja ka teist sorti loomingule. Kui teised tarkvara litsentsid on loodud levitamise ja muutmise õiguste piiramiseks, siis GNU GPL eesmärgiks on eelnevale vastupidiselt tagada vabadus programmi levitamisel ja muutmisel. Programmi loomisel ja GPL litsentsi all avaldamisel on loojal kohustus austada litsentsiga teistele tagatud vabadust (allikas http://www.gnu.org/licenses/gpl.html).

GNU GPL, loodud Richard Stallman'i poolt, on vaba tarkvara liikumise nurgakiviks. Suurem osa vabast- ja avatud lähtekoodiga tarkvarast kasutab seda litsentsi ja seda peetakse Free Software kogukonna filosoofiliseks alustalaks (allikas http://www.free-soft.org/gpl_history/).

Arvan, et GNU GPL suurimaks eripäraks on õiguste jagamine näiteks tarkvara kasutamisel. Tüüpiliselt on litsentsid piirava iseloomuga. Vaba tarkvara liikumine toetub antud litsentsile, sest selle tingimused väljendavad hästi kogukonna filosoofiat.Olen tänulik, et GNU GPL on nii laialt levinud ja hästi vastu võetud inimeste poolt, sest tänu sellele areneb IT järjest jõudsamalt ja kogukondlik arendusmudel muutub üha tähtsamaks.

No comments:

Post a Comment