Sunday, October 16, 2011

4. ülesanne: Kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?

Mida saaks parandada tänapäeva ühe suurima infokogu juures?

Wikipedia sisaldab endas väga palju informatsiooni erinevate teemade kohta. Informatsiooni täiendab avatud kogukond, kuhu võivad kuuluda kõik huvilised. Kui raaamatul on kindel autor ja allikad, siis Wikipedias olev teave võib pärineda kellelt tahes. See asjaolu muudab informatsiooni kvaliteedi küsitavaks. Pluss avatud kogukonna juures on info maht, mis tänu sellele saadakse. Arvan, et Wikipedia juures saaks parandada info kvaliteeti.

Kindlasti tuleks teha põhjalik analüüs sellele infole, mis hetkel Wikipedias saada on. Tänapäevaks on kindlasti välja kujunenud autorid, kes jagavad asjakohast ja kasulikku infot. Isiklikult looksin Wikipediasse info lisaja informatsiooni bloki. Nimi, elukutse, haridustee oleks esimesed faktid, mis võiks sellesse blokki sobida. Kindlasti tuleks blokki lisada kõik selle kasutaja lisatud Wikipedia täiendused. See annaks Wikipediale akadeemilisema mõõtme ja info kvaliteet paraneks. Kindlasti väheneks maht, kuid pooldan kvaliteeti üle kvantiteedi. Teiste inimestena esinemise takistamiseks oleks veelgi parem, kui isik peaks end enne postituste lisamist kuidagi identifitseerima.

Ülemineku protsess sellisele töövoole peaks toimuma vastavalt info keelele. Näiteks võiks avatud kogukonna printsiip säilida nendes keeltes, kus lisatud informatsiooni hulk on veel väike. Ingliskeelsel, ehk levinuimal informatsioonil oleks minu arvates aga üleminek isiku tõendamisele vajalik koheselt läbi viia.

Teine aspekt, mida pooldaksin oleks veebis avaldatud raamatute, ehk e-raamatute andmebaasi loomine Wikipediasse. See on kindlasti suur ettevõtmine, aga algne raamatute üles laadimine võiks toimuda sarnaselt Wikipedia alguspäevile, avatud ühiskonna printsiibil. See suurendaks informatsiooni mahtu veelgi ja mis kõige tähtsam, info mis lisandub, oleks kvaliteetne. Infot otsides kuvatakse kasutajale info, mis asub Wikipedia lehtedel ja ka info, mis sisaldub e-raamatutes.

Wikipedia muutuks nende muudatuste tulemusena usaldatavamaks teabe allikaks ja seda oleks võimalik kasutada teadustööde tegemisel.

No comments:

Post a Comment